Americký filmový herec Johnny Depp má päťdesiatku

09.06.2013 Celý región

Owensboro/Bratislava 8. júna (TASR) - Americký filmový herec Johnny Depp bude mať v nedeľu päťdesiatku. Narodil sa 9. júna 1963 v Owensboro v USA.

Prvým známym filmom, v ktorom účinkoval, bol horor A Nightmare on Elm Street (Nočná mora z Elm Street, 1984). Svetovú slávu však získal za úlohu Edwarda vo filme Edward Scissorhands (Nožnicovoruký Edward, 1990).

Svoj talent predviedol aj vo filme Emira Kusturicu Arizona Dream (Arizonský sen, 1993), alebo vo filme Čo trápi Gilberta Grapea? (What's Eating Gilbert Grape, 1993). Úspech mu priniesla hlavná úloha v kultovom filme Jima Jarmuscha Dead Man (Mŕtvy muž, 1995). Nasledovali ďalšie divácky aj kriticky úspešné filmy ako napríklad Krycie meno - Donnie Brasco (Donnie Brasco, 1997), Fear and Loathing in Las Vegas (Strach a hnus v Las Vegas, 1998), Chocolat (Čokoláda, 2000), From Hell (Z pekla, 2001), Blow (Kokaín, 2001) či séria filmov o pirátoch z Karibiku - Piráti Karibiku: Kliatba Čiernej perly (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003), Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža, 2006), Pirates of the Caribbean: At World's End (Piráti Karibiku: Na konci sveta, 2007), Piráti Karibiku 4: V neznámych vodách (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, 2011). Stvárnil tu očarujúceho dobrodruha kapitána Jacka Sparowa.

V roku 2007 už tretíkrát získal prvenstvo v rebríčku amerického časopisu Autograph, ktorý každoročne uverejňuje desať najlepších a desať najhorších rozdávačov autogramov v americkom Hollywoode. Hviezdny Depp nerobí okolky, svojim obdivovateľom sa rád podpíše kedykoľvek a kdekoľvek. Dokonca sa s nimi porozpráva, rád sa aj niečo o nich dozvie.

Jeho životnou partnerkou je francúzska herečka a speváčka Vanessa Paradis. Majú dve deti. V sobáši s ňou však nevidí žiaden zmysel. Pred vzťahom s Vannesou mal Depp pomer s viacerými prominentkami, napríklad s britskou topmodelkou Kate Mossovou, americkou herečkou Jennifer Greyovou či Winonou Ryderovou.

Depp je náruživým obdivovateľom histórie. Od malička chcel žiť v dávnych dobách. Historické filmy považuje za fantastické, pretože dajú možnosť nepriamo vniknúť do toho-ktorého obdobia. Obdivuje filmy aj kvôli ich schopnosti odpútať človeka na niekoľko hodín od reality.

Vyrastal v rodine s tromi súrodencami. Na strednú školu chodil na Floride. Keď mal 15 rokov, jeho rodičia sa rozviedli, on začal rebelovať a dal sa na drogy. Školu opustil, hral na gitare, mal aj vlastnú kapelu a túžbu stať sa rockerom. K filmu ho priviedla jeho prvá manželka, s ktorou sa oženil v roku 1983. Bola maskérkou. Rozviedli sa v roku 1985.
 
 
 
 
 

Vyberte región